maandag 7 januari 2013

Vloeimiddel

Beeldhouwen en boetseren | Vloeimiddel

Vloeimiddel is onmisbaar bij elke soldeerklus


Inleiding vloeimiddelen

Een vloeimiddel is een substantie die bij het lassen of solderen wordt gebruikt om het metaal schoon te houden.  Elke metaalsoort en elke bewerking heeft een specifiek vloeimiddel nodig.
Het is zaak voorzichtig met deze vloeimiddelen om te gaan. Ze kunnen zeer agressief zijn, zeker naar de huid en naar andere metalen.

Vloeimiddelen zorgen voor de juiste hechting

Vloeimiddelen spelen een cruciale rol bij het werken met metalen, met name bij soldeerprocessen. Een vloeimiddel is een vloeibare of paste-achtige stof die wordt gebruikt om het oppervlak van metalen te reinigen en deze vervolgens te beschermen tegen oxidatie tijdens het solderen. Het gebruik van een dergelijk vloeimiddel is essentieel voor een succesvolle verbinding tussen metalen. Het middel zorgt voor een betere hechting tussen het soldeer en het werkstuk.

Enkele belangrijke aspecten van vloeimiddelen bij het werken met metalen:

Vloeimiddelen reinigen en beschermen

Vloeimiddelen reinigen het oppervlak van metalen van oxidatielagen, vuil en andere verontreinigingen. Ze voorkomen ook verdere oxidatie tijdens het solderen door een beschermende barrière te vormen.

Vloeimiddelen bevorderen de capillaire werking

Vloeimiddelen helpen bij het bevorderen van de capillaire werking, wat verwijst naar het vermogen van het soldeer om in nauwe openingen tussen metalen oppervlakken door te dringen. Dit resulteert in een betere hechting en sterkere verbindingen.

Soorten vloeimiddelen

Er zijn verschillende soorten vloeimiddelen beschikbaar, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Een veelvoorkomende classificatie omvat zure en niet-zure vloeimiddelen. Zure vloeimiddelen bevatten bijtende stoffen en moeten grondig worden verwijderd na het solderen. Niet-zure vloeimiddelen zijn milder en vereisen minder agressieve reiniging.

Vloeimiddel


Toepassingen van vloeimiddelen

Vloeimiddelen worden gebruikt in diverse toepassingen, waaronder elektronica, leidingen solderen, sieradenproductie en andere industriële processen waarbij metalen verbindingen moeten worden gesoldeerd.

Milieuvriendelijke vloeimiddelen

Vanwege zorgen over de impact van sommige traditionele vloeimiddelen op het milieu, zijn er inspanningen geleverd om milieuvriendelijkere alternatieven te ontwikkelen. Deze nieuwe formuleringen proberen dezelfde reinigings- en beschermende eigenschappen te bieden zonder schadelijke stoffen.


Veiligheidsmaatregelen bij vloeimiddelen

Bij het werken met vloeimiddelen is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Sommige vloeimiddelen kunnen bijtend zijn, en het is essentieel om beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsbrillen te dragen. Bovendien moeten werkruimtes goed geventileerd zijn om dampen af te voeren.

Kortom, vloeimiddelen zijn onmisbare hulpmiddelen bij het werken met metalen, omdat ze zorgen voor schone en sterke verbindingen tijdens het solderen. Het juiste vloeimiddel kiezen en het correct toepassen is essentieel voor het bereiken van duurzame en betrouwbare metaalverbindingen.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje