zaterdag 5 januari 2013

Tamponneren

Beeldhouwen en boetseren | Tamponneren


Tamponneren is een handige techniek


Wat is tamponneren precies?


Tamponneren




Tamponneren is een techniek in de beeldende kunst die wordt gebruikt om verf gelijkmatig op een oppervlak aan te brengen. Deze methode is vooral populair in de schilderkunst en wordt vaak toegepast bij verschillende schildertechnieken, zoals pointillisme en divisionisme. Het woord "tamponneren" is afgeleid van het Franse woord "tampon," wat "wattenstaafje" betekent.

Hoe werkt tamponneren?

Bij tamponneren wordt verf niet rechtstreeks met een kwast op het doek aangebracht door deze erop te strijken met een penseel, maar eerder gestippeld met behulp van kleine, deppende bewegingen. Kunstenaars gebruiken daarvoor vaak tamponneerkwasten, sponzen, wattenstaafjes of andere gereedschappen om de verf op het oppervlak aan te brengen. Vaak gebeurt dit in combinatie met een sjabloon om de juiste maten over te brengen. De verf wordt dan loodrecht op het materiaal aangebracht, om te voorkomen dat de verf tussen het sjabloon en het papier terecht komt waardoor de werking van de sjabloon verloren gaat.

Voordelen van tamponneren

De techniek van het tamponneren biedt verschillende voordelen. Ten eerste maakt tamponneren het mogelijk om subtiele texturen en nuances in de verf te creëren. Door kleine stippen of deppende bewegingen te gebruiken, kunnen kunstenaars variatie in kleur en toon bereiken, waardoor het schilderij visueel interessant wordt en diepte krijgt.


Met tamponneren houd je gemakkelijk de controle

Daarnaast stelt tamponneren kunstenaars in staat om een zekere mate van controle te behouden over de verfhoeveelheid op het doek. Dit kan handig zijn bij het creëren van specifieke effecten, zoals het suggereren van licht en schaduw, of het vormgeven van gedetailleerde elementen in het kunstwerk.

De techniek komt voort uit het pointillisme

Tamponneren werd vooral bekend in de late 19e en vroege 20e eeuw, toen kunstenaars zoals Georges Seurat en Paul Signac de pointillistische stijl ontwikkelden. Pointillisme maakt gebruik van kleine, onafhankelijke verfstippen die bij het bekijken op afstand samensmelten tot een samenhangend beeld. Deze stijl benadrukte het belang van kleurtheorie en optische menging.

Speciaal tamponneerpenseel

Voor het aanbrengen van de verf wordt vaak een speciaal penseel gebruikt. Die is wat dikker en afgeplat aan de bovenzijde. 

Samenvattend

In moderne kunst blijft tamponneren een waardevolle techniek, en kunstenaars experimenteren vaak met verschillende materialen en gereedschappen om unieke effecten te bereiken. Het proces van tamponneren kan variëren, afhankelijk van de gewenste textuur, stijl en het doel van het kunstwerk.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje