zondag 5 oktober 2014

Bodycasting

Beeldhouwen en boetseren | Bodycasting


Bodycasting is een wat minder bekende creatieve techniek 

Bodycasting is een ambachtelijke kunstvorm met eeuwenoude wortels. Wel komt bodycasting de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers te staan. Deze techniek, die het mogelijk maakt om nauwkeurige afdrukken van het menselijk lichaam te maken, heeft een scala aan toepassingen, variërend van kunst en entertainment tot medische hulpmiddelen en emotionele herinneringen.

Bodycasting vindt zijn oorsprong in de kunstgeschiedenis en werd al gebruikt in de oudheid om realistische standbeelden en sculpturen te maken. De techniek is uiteraard geëvolueerd en heeft zich aangepast aan moderne behoeften en maakt gebruik van de modernste hulpmiddelen. 

De basis van bodycasting is een gipsafdruk

De basis van de techniek van bodycasting is een gipsafdruk van het model. Hierbij wordt het model eerst voorzien van een vloeistof die moet voorkomen dat de afdruk teveel aan de huid van het model gaat hechten. Dat elke vorm van lichaamshaar op het gebied dat afgedrukt wordt verwijderd moet worden is logisch. Zo niet dan is het wel verdwenen na de bodycasting sessie. Het is een prima maar beslist onbedoelde manier van ontharen. Het is dus zaak hier rekening mee te houden. Bodycasting maakt gebruik van verschillende materialen, zoals alginaat, siliconenrubber en gips. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Alginaat, bijvoorbeeld, is een geweldig materiaal voor snelle afdrukken, terwijl siliconenrubber duurzamer is.

Boetseerwerk op basis van een kitsoort die door loodgieters wordt gebruikt en die vanzelf uithardt

Een flinke laag gips wordt nog verder verstevigd

Op de vloeistof wordt een flinke laag gips aangebracht. Soms wordt er verbandgaas of een dunne soort metaalgaas in de gipslaag aangebracht om ter voor te zorgen dat de gipsafdruk voldoende sterk is.

Droogtijd hangt af van het gebruikte materiaal

Dan volgt een droogtijd die afhankelijk is van het gebruikte materiaal. Dan kan de gedroogde mal heel voorzichtig van het lichaam van het model worden verwijderd.

Mal kan gebruikt worden maar is ook op zichzelf decoratief

De na gemaakte gipsen mal dient daarna vaak voor het maken van afdrukken met andere materialen. Maar de mal op zich kan ook heel decoratief zijn. Dat er dan een stevige mal gemaakt moet worden mag duidelijk zijn.

Artistieke Expressie
Kunstenaars gebruiken bodycasting om intrigerende kunstwerken te creëren die de menselijke vorm en emoties vastleggen. Deze werken variëren van realistische beelden tot abstracte interpretaties.

Medische Toepassingen

Bodycasting wordt ook gebruikt in de medische wereld voor het maken van aangepaste protheses, orthopedische hulpmiddelen en orthesen die perfect passen bij de individuele behoeften van patiënten.

Entertainment en Film

In de entertainmentindustrie wordt bodycasting gebruikt voor special effects, het creëren van creaturen, maskers en body doubles voor films en theaterproducties.

Herinnering aan zwangerschap

Bodycasting wordt nog wel eens gebruikt om de vaak imposante buik van zwangere dames vast te leggen als een soort blijvende herinnering. Voor sommigen kan deze vorm van  bodycasting een diepgaande emotionele betekenis hebben. Het maken van afdrukken van lichaamsdelen, zoals handen of buiken tijdens de zwangerschap, kan dienen als een tastbare herinnering aan een speciaal moment in het leven.

Samenvattend

Bodycasting is een veelzijdige ambachtelijke kunstvorm die zowel artistiek als functioneel is. Het vermogen om de menselijke vorm vast te leggen met buitengewone precisie opent de deur naar een wereld van creatieve mogelijkheden en persoonlijke herinneringen. Of het nu wordt gebruikt om een kunstwerk te creëren, een medische oplossing te bieden of een emotioneel moment te vereeuwigen, bodycasting blijft een intrigerende en boeiende praktijk die de tand des tijds heeft doorstaan.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje