donderdag 3 januari 2013

reliëf

reliëf


Beeldhouwen en boetseren | Reliëf




Het reliëf is een 3d afbeelding op of in een vlakke ondergrond


Waarom een reliëf?

In de wereld van beeldhouwkunst is er een fascinerende vorm van een sculptuur die de toeschouwer uitdaagt om beeldhouwkunst op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dit betoverende genre staat bekend als reliëf, waarbij kunstenaars diepte en dimensie creëren op het platte vlak. Dit in tegenstelling tot de meestal vrijstaande sculpturen.
Laten we een zien waarom deze niet zo heel erg bekende kunstvorm meer bewondering en waardering verdient.

De essentie van een reliëf

Het woord reliëf is afgeleid van het Franse woord 'relever' dat opheffen betekent. Reliëf is een techniek waarbij het driedimensionale kunstwerk uitsteekt boven een basisoppervlak. Het is bijvoorbeeld in een muur gemaakt. In tegenstelling tot volledig vrijstaande beelden, blijft een reliëf daarmee verbonden met de ondergrond. Maar het overstijgt het tweedimensione op een aparte en meesterlijke manier. Een reliëf geeft vaak een subliem samenspel van schaduw en licht. En die geven een nieuwe dimensie aan de artistieke expressie van de kunstenaar.

Variaties in het reliëf

Reliëfkunst kent diverse vormen en stijlen. Elke vorm kent een unieke aantrekkingskracht en zeggingskracht. Zo kennen we de vorm van het "laag reliëf". Hierbij zijn de uitsteeksels minimaal. Het beeld blijft daarmee dicht bij het oppervlak. Het reliëf creëert daardoor een subtiele, bijna schilderachtige uitstraling. "Hoog reliëf" daarentegen komt meer naar voren. Het komt de bekijker tegemoet uit de achtergrond en vormt diepere schaduwen met een dramatischer effect. Kunstenaars spelen met deze variaties in hoog en laag om hun boodschap op de meest passende manier over te kunnen brengen.

Materialen en technieken

Reliëfs kunnen vervaardigd worden uit diverse materialen. Denk daarbij aan hout, steen, metaal en zelfs papier. Elke kunstenaar kiest de gewenste materialen op basis van hun textuur, noodzakelijke duurzaamheid, gebruik binnen of buiten en natuurlijk de gewenste esthetiek. Het maken van een reliëf vereist geduld en veel vakmanschap. Beeldhouwers snijden, hakken of modelleren hun materiaal om de gewenste vormen te bereiken.

De schoonheid van reliëfkunst

Reliëfs hebben mogelijkheden die uniek zijn voor deze kunstvorm. Door de gelaagdheid kunnen kunstenaars diepte suggereren. Het gevolg is direct dat het werk een stuk dynamischer wordt. De beschouwers worden uitgenodigd om de textuur als het ware te voelen met hun ogen. Om het gevoel van diepte te ervaren. De verbeelding wordt daarbij aangewakkerd door de suggestie van ruimte die van een reliëf uit gaat.

Hedendaagse toepassingen van het reliëf

Hoewel reliëfkunst een lange geschiedenis heeft, blijft het een levendige en constant evoluerende vorm van artistieke expressie. Hedendaagse kunstenaars putten uiteraard uit oudere tradities. Maar ze voegen ook moderne elementen toe. Reliëfs slaan daardoor een brug tussen het verleden en het heden. Installaties, muurschilderingen en zelfs digitale reliëfs duiken nog altijd met regelmaat op, waardoor deze kunstvorm relevant blijft in de toch steeds veranderende artistieke wereld.

Conclusie

Reliëfkunst is niet zomaar beeldhouwen op een plat oppervlak. Reliëfkunst is een meeslepende reis door tijd, textuur en verbeeldingskracht. Van de oude reliëfs in oude beschavingen tot de moderne interpretaties van getalenteerde kunstenaars, deze kunstvorm blijft inspireren en door de aparte dieptewerking intrigeren. Het vermogen om met de beperkingen van het reliëf te spelen en diepte te suggereren op een ogenschijnlijk vlakke ondergrond, maakt reliëfkunst tot een tijdloze uitdrukking van creativiteit.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje