dinsdag 1 januari 2013

mat


Beeldhouwen en boetseren | Mat



De tegenhanger van hoogglans


Inleiding matte oppervlakken


Kunst is een veelzijdig medium dat kunstenaars in staat stelt om emoties, gedachten en ideeën op unieke en creatieve manieren uit te drukken. Het oppervlak waarop kunstwerken worden weergegeven, speelt een cruciale rol in de waarneming en uitstraling en de impact van het kunstwerk. Een mat oppervlak is een van de keuzes die kunstenaars kunnen maken bij het creëren van hun werken, en het biedt een aantal voordelen en artistieke mogelijkheden. Een glad of zelfs hoogglanzend oppervlak zorgt vaak voor spiegelingen waardoor met name details van het kunstwerk verborgen dreigen te blijven. 


Mat is glad maar niet reflecterend

Een mat oppervlak verwijst naar een afwerking die glad is, maar niet reflecteert zoals een glanzend en vaak spiegelend materiaal dat doet. Dit betekent dat er weinig tot geen glans of schittering is wanneer licht op het oppervlak valt. Mat oppervlakken worden vaak gebruikt in kunstwerken en worden gecreëerd door het gebruik van specifieke materialen en technieken, zoals matte verven en matte vernissen.

Voordelen van een Mat Oppervlak


Minimalisatie van reflecties
Het meest voor de hand liggende voordeel van een mat oppervlak is de vermindering van reflecties. Dit is vooral belangrijk bij kunstwerken die in wisselende lichtomstandigheden worden bekeken, zoals schilderijen of foto's achter glas in een galerie. Glanzende oppervlakken kunnen storende reflecties creëren, waardoor het moeilijk is om het kunstwerk in zijn volle glorie te waarderen. Vooral details verdwijnen snel in de onvermijdelijke spiegelingen

Textuur en diepte
Een mat oppervlak kan de textuur en diepte van een kunstwerk benadrukken. Omdat het licht gelijkmatig wordt verspreid over het oppervlak en de omgeving niet weerspiegeld wordt,  kunnen fijne details en subtiele schaduwen beter worden waargenomen. Dit is vooral gunstig voor schilderijen en foto's waarin de kunstenaar complexe texturen wil overbrengen.

Focus op inhoud
Een mat oppervlak leidt de kijker minder af dan een glanzend oppervlak, waardoor de aandacht wordt gevestigd op de inhoud van het kunstwerk en niet op de omgeving die in het werk weerspiegelt. De kunstenaar kan de kijker zo effectiever betrekken bij het verhaal, de emoties of de boodschap die hij wil overbrengen.

Duurzaamheid
Mat oppervlak kan bijdragen aan de duurzaamheid van een kunstwerk. Het is minder gevoelig voor krassen en vingerafdrukken dan glanzende oppervlakken, waardoor het kunstwerk langer in goede staat blijft.

Kunstvormen waar matte oppervlakken op hun best zijn

Schilderkunst
Matte oppervlakken zijn bijzonder geschikt voor schilderijen, vooral voor werken die fijne details en subtiliteiten in kleur en textuur bevatten. Acrylverf en aquarelverf met een matte afwerking worden vaak gebruikt om deze effecten te bereiken.

Fotografie
Fotografen kiezen vaak voor matte prints om de scherpte van hun afbeeldingen te behouden zonder storende reflecties. Dit is vooral belangrijk bij kunstfotografie en foto's die worden tentoongesteld. Komt de foto achter glas, dan is het van belang om ontspiegeld glas te gebruiken. 

Tekeningen en illustraties
Potloodtekeningen, inkttekeningen en grafietillustraties komen goed tot hun recht op mat papier. Het oppervlak verbetert de zichtbaarheid van lijnen en details. Komen ze achter glas? Hou dan rekening met de juiste kwaliteit glas. 

Tekenkunst en pastels
Pastelkunstenaars maken vaak gebruik van mat papier omdat het de kleur en textuur van pastelkrijt goed vasthoudt, terwijl glanzend papier het poeder kan afstoten. 

Conclusie

Het gebruik van een mat oppervlak in kunstwerken biedt kunstenaars de mogelijkheid om de kijker te betrekken bij de diepte, textuur en boodschap van hun werk zonder afleidende reflecties. Of het nu gaat om schilderijen, foto's, tekeningen of illustraties, kunstenaars hebben de keuze om dit matte effect te gebruiken om hun kunst naar een hoger niveau te tillen.

Matte afwerkingen kunnen variëren in hun intensiteit, en kunstenaars kunnen experimenteren met verschillende materialen en technieken om het gewenste resultaat te bereiken. Het is belangrijk voor kunstliefhebbers om zich bewust te zijn van de impact van het oppervlak op hun kunstbeleving en waardering voor kunstenaars die mat oppervlak in hun werk omarmen.

Al met al is het mat oppervlak een waardevol hulpmiddel voor kunstenaars om hun artistieke visie op een meeslepende en ongestoorde manier over te brengen, en het verdient zeker de aandacht van zowel kunstenaars als kunstliefhebbers.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje