dinsdag 1 januari 2013

contravorm

Beeldhouwen en boetseren | Contravorm

Bij een contravorm kijken we niet naar de details van hetgeen we weer willen geven, bijvoorbeeld een model, maar kijken we naar het geheel zoals dat wordt afgebeeld tegen de achtergrond of de omgeving waarin het object geplaatst is. Als we het model wegdenken dan houden we een uitgespaarde vorm over, de contravorm. Zie de afbeelding. Bij een goed beeld is deze contravorm op zich al interessant genoeg om het beeld te maken.


Contravormen zorgen voor contrast en ruimte

Een contravorm bij beeldhouwen is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de ruimte rondom een sculptuur of juist het lege gebied binnenin een sculptuur. De contravorm is een belangrijk concept in de beeldhouwkunst, omdat het helpt om de positieve vorm (de eigenlijke sculptuur) vorm te geven en extra te benadrukken. En dat doet die contravorm dan door een contrast te creëren met de negatieve ruimte eromheen.

Geen kunstwerk zonder contravorm

Je mag de contravorm zien als de ruimte die niet wordt ingenomen door het beeldhouwwerk zelf, maar die op zich wel een integraal onderdeel is van het kunstwerk. Geen kunstwerk zonder contravorm, wat dat betreft. Door aandacht te besteden aan de vorm en het evenwicht van de contravorm in relatie tot de positieve vorm, kunnen beeldhouwers vooral de esthetische en en met name de compositorische kwaliteiten van hun werk verbeteren.

De contravorm zorgt voor diepte, balans, ritme en harmonie

Het begrijpen en beheersen van de contravorm is essentieel voor beeldhouwers, omdat het kan helpen bij het creëren van diepte, balans, ritme en harmonie in een sculptuur. Het is een concept dat ook van toepassing kan zijn op andere kunstvormen, zoals tekenen en schilderen, waarbij de relatie tussen positieve en negatieve ruimte een belangrijke rol speelt in het ontwerp en de compositie van een kunstwerk.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje