donderdag 3 januari 2013

boetseerbok

Beeldhouwen en boetseren | Boetseerbok

Wat is een boetseerbok?

Een boetseerbok is een driepoot of vierpoot met een draaibaar bovenblad waarop de te bewerken klei wordt gelegd en vervolgens bewerkt. Een goede boetseerbok is een belangrijke aankoop voor een kunstenaar en het is dus van belang om wel even te kijken waar deze zoal aan moet voldoen.

 een goede boetseerbok is zeer stevig en stabiel

Moet aan een aantal eisen voldoen

Het mag duidelijk zijn dat een boetseerbok aan de nodige eisen moet voldoen. Tenslotte is het een belangrijk hulpmiddel voor iedereen die driedimensionaal met klei aan het werk gaat. En normaal gesproken gaat de boetseerbok ook nog eens vele jaren mee. Een goede aankoop is dus wel van belang.

Een stevige en stabiele constructie is van belang

Een belangrijke eis is uiteraard de stevigheid. Er rust een flink gewicht op de bok, dat gewicht zit vrij hoog dus het gevaar van een topzware constructie ligt op de loer. Het is niet de bedoeling dat bok plus klei omvallen bij het minste of geringste kracht zetten. Kortom, een stevige en stabiele constructie is een heel belangrijke eis.



Soepel draaiend bovenblad dat je vast kunt zetten

Dan is het van belang dat het bovenblad, het eigenlijke werkblad, goed draaibaar is. Is dat niet het geval dan werkt het niet plezierig. Maar ook hier dreigt weer instabiliteit. Daarom is het noodzakelijk dat het bovenblad niet alleen soepel draait maar ook nog eens vast te zetten is.

Goed instelbare stahoogte

Niets werkt frustrerender dan iets wat net te hoog of juist net te laag voor je zit. Een goede werkhoogte is van belang voor prettig en creatief werken. Omdat de lengte van iedereen verschillend is, moeten we de werkhoogte goed in kunnen stellen. Maar ook hier geldt weer dat het instelmechanisme voor de hoogte de stabiliteit niet negatief mag beïnvloeden.

een goede boetseerbok is goed op hoogte instelbaar

Een goede aankoop kost wat voorbereiding

Kortom, het kopen van een goede boetseerbok is iets wat best enige voorbereiding vraagt. En als gezegd, het is geen aankoop voor een paar weken maar een goede, sterke en stabiele constructie gaat een kunstenaarsbestaan mee

(foto's gemaakt bij workshop van Judith de Haas in Noordwijk)


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje