donderdag 3 januari 2013

Bevrijden van een beeld uit het ruwe materiaal

Bevrijden

Beeldhouwen en boetseren | Bevrijden

Bevrijden doet bij boetseren stukje bij beetje een beeld ontstaan?

Bij boetseren verwijst "bevrijden" naar het proces van het geleidelijk aan verwijderen van overtollig materiaal of het modelleren van een sculptuur uit een ruw stuk klei of ander boetseermateriaal. Wanneer je begint met boetseren, begin je meestal met een klomp klei of een ruwe vorm, en dan gebruik je verschillende gereedschappen en technieken om uiteindelijk de gewenste vorm te creëren.

Bevrijden is weghalen

Bevrijden in het boetseerproces houdt in dat je stukje bij beetje materiaal weghaalt of aanpast om de gewenste vorm, details en contouren van je sculptuur te bereiken. Dit kan gedaan worden met gereedschappen zoals messen, zagen, raspen, beitels, je vingers en andere hulpmiddelen, afhankelijk van het boetseermateriaal en de gewenste techniek.

Bevrijden vraagt om precies werken

Het proces van bevrijden is vaak een geleidelijke en gedetailleerde benadering, waarbij de kunstenaar zorgvuldig werkt om de gewenste esthetiek en expressie in het boetseerwerk te bereiken. Te veel verwijderen kan het beeld onbruikbaar maken dus het is wel werk dat je in je vingers moet hebben. Niet alle kunstenaars gebruiken daarom deze manier om van buiten naar binnen te werken maar die gaan zogenaamd "dubbeltjes drukken" waarbij juist van binnen naar buiten wordt gewerkt.

Bevrijden is een belangrijke techniek

De techniek van het bevrijden is belangrijk bij boetseren, omdat het helpt om de sculptuur de uiteindelijke vorm te geven. Bevrijden zorgt voor het tot leven te brengen van het beeld door er textuur, diepte en dimensie aan toe te voegen.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje