donderdag 3 januari 2013

Abstraheren

Beeldhouwen en boetseren | Abstraheren

Abstraheren in de beeldhouwkunst verwijst naar het proces waarbij een kunstenaar één of meer elementen van de werkelijkheid of een onderwerp vereenvoudigt, reduceert of transformeert. En dit als doel om een meer gestileerd of geabstraheerd kunstwerk te creëren. In plaats van een exacte replica van een object of figuur te maken, concentreert de kunstenaar zich door abstraheren toe te passen op het vastleggen van de essentie, emotie, beweging of idee achter het onderwerp.

Bij werken naar model wordt dit wel gedaan door het model een zak van elastische stof aan te trekken. Het gevolg daarvan is dat alle details automatisch verdwijnen. Daardoor is er vervolgens automatisch  sprakevan een grote mate van abstractie. De elasticiteit van de zak zorgt voor het strakke lijnen die over de meer uitstekende lichaamsdelen lopen. 

Het is een techniek die veel vraag van het model. Het model moet een goede ademhaling hebben en niet claustrofobisch aangelegd zijn. Vaak is dit het werkgebied van meer ervaren kunstmodellen. 

Abstraheren zorgt voor een vermindering van de details

Bij het boetseren van een portret wordt ook wel een nylonkous over de hoofd van het model gedaan. Het effect is vergelijkbaar met het gebruik van een zak voor het lichaam  waardoor hier ook alle details in het gezicht verloren gaan.

Dit proces van abstraheren kan leiden tot sculpturen die minder realistisch zijn en meer abstract of symbolisch van aard. Kunstenaars gebruiken verschillende technieken en stijlen om dit te bereiken, zoals het vereenvoudigen van vormen, het experimenteren met textuur, het spelen met negatieve ruimte of het gebruik van geometrische vormen.

Abstraheren in de beeldhouwkunst stelt kunstenaars in staat om nieuwe perspectieven en interpretaties van hun onderwerpen te bieden en om de nadruk te leggen op concepten en gevoelens in plaats van louter realisme. Dit kan leiden tot zeer expressieve en interessante sculpturen die de kijker uitnodigen om na te denken over de betekenis en de boodschap achter het kunstwerk.

De afwerking speelt bij abstraheren een ondergeschikte rol en vaak wil men juist de geest van het materiaal zo veel mogelijk in stand houden.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje