maandag 31 december 2012

kleurecht

Beeldhouwen en boetseren | Kleurecht



Kleurecht


Het belang van kleurechtheid dan wel lichtechtheid bij verf


Waarom is kleurechtheid zo'n belangrijk aspect?

Kleur is een van de meest opvallende en invloedrijke elementen in ons dagelijks leven. Van de muren van ons huis tot de kunstwerken die we bewonderen, de kleuren spelen een cruciale rol in de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen. Bij het kiezen van verf voor decoratieve doeleinden of voor artistiek werk, is de term "kleurechtheid" een aspect waar je terdege rekening mee moet houden. Maar wat betekent kleurechtheid bij verf en waarom is het belangrijk? Laten we daarom eens wat dieper ingaan op "Kleurechtheid" en de redenen waarom het een cruciale rol speelt in de wereld van verf.

Kleurecht en lichtecht zijn verschillende benamingen voor hetzelfde fenomeen

Wat is kleurechtheid bij Verf?

Kleurechtheid bij verf verwijst naar de mate waarin de kleur van de verf behouden blijft na verloop van tijd en onder invloed van verschillende omgevingsfactoren. Kleurechtheid is een kwaliteitskenmerk dat aangeeft of de verf bestand is tegen factoren zoals licht, lucht, vochtigheid en andere omstandigheden die de kleur van de verf kunnen aantasten. Met andere woorden, kleurechtheid bepaalt in hoeverre de kleur van de verf haar oorspronkelijke uitstraling behoudt, zonder te vervagen, te veranderen of te degraderen. Een belangrijk onderdeel van verf dat gevoelig is voor verandering is natuurlijk het pigment. Niet alle pigmenten zijn goed kleurecht. Meestal is dat op het pigment of op verf waar deze pigmenten onderdeel van uit maakt, wel vermeld. 

Waarom is kleurechtheid zo belangrijk?

Kleurechtheid is van cruciaal belang om verschillende uiteenlopende redenen zoals esthetische overwegingen, duurzaamheid, functionele toepassingen en kostenbesparing. Stel dat je een kleurig schilderij koopt. Dan heb je liever niet dat de kleuren met enkele jaren verdwenen zijn. Bijvoorbeeld kleurenfoto's uit de zeventiger jaren zijn vaak hun kleur volledig kwijtgeraakt en zijn min of meer monochroom geworden.

Esthetische overwegingen

Wanneer je verf gebruikt voor decoratieve doeleinden, wil je dat de kleur er fris en levendig uitziet. Verf die snel vervaagt of van kleur verandert, kan afbreuk doen aan de esthetische aantrekkingskracht van een ruimte. Bij kunst speelt dit mogelijk nog meer. Hoewel schilderijen van honderden jaren oud er soms nog verbazend goed uitzien is het maar de vraag of de huidige materialen dat over enkele honderden jaren ook nog kunnen presteren. 


Duurzaamheid

Verf is een investering in de toekomst. Het is kostbaar en arbeidsintensief om een ruimte opnieuw te schilderen. Kleurechte verf blijft langer mooi, wat betekent dat je minder vaak hoeft over te schilderen. En dat is duur. Schilders komen niet voor niets. En doe je het zelf, dan betekent dat ook een tijdrovende klus waarbij je de tijd nergens anders aan kunt besteden. 

Functionele toepassingen

In sommige gevallen, zoals bij verf die wordt gebruikt in de auto-industrie of bij buitentoepassingen, is kleurechtheid echt van vitaal belang. Voor autoverf is het belangrijk dat de kleur niet vervaagt door blootstelling aan zonlicht, terwijl buitenverf bestand moet zijn tegen de elementen. Zeker aan de kust worden extreme eisen gesteld voor de bescherming van hout en metalen. Deze moeten regelmatig een westerstorm trotseren die deze materialen blootstelt aan een mengsel van zout en zand dat met kracht tegen hout en metaal wordt aangeblazen. Met desastreus effect als de bescherming niet optimaal is. Dat dit ook hoge eisen stelt aan de kleurechtheid mag haast wel vanzelf spreken.

Kostenbesparing

Kleurechte verf heeft meestal een hogere kwaliteit, maar dit kan op de lange termijn kostenbesparend zijn. Goedkopere verfsoorten die niet kleurecht zijn, vereisen vaker het aanbrengen van een nieuwe verflaag, wat de kosten met name door het noodzakelijke arbeidsloon van de schilders fors kan verhogen.

Factoren die kleurechtheid beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kleurechtheid van verf beïnvloeden zoals Uv-straling, luchtvochtigheid, temperatuurschommelingen en blootstelling aan chemische invloeden. We kijken er even afzonderlijk naar.  

UV-Straling
Blootstelling aan ultraviolette straling, zoals zonlicht, kan de kleur van verf aanzienlijk aantasten. Verf die specifiek is ontworpen om UV-straling te weerstaan, heeft over het algemeen een betere kleurechtheid.

Luchtvochtigheid
Hoge luchtvochtigheid kan verf beïnvloeden, vooral als deze niet goed is uitgehard. Dit kan leiden tot verkleuring en afbladderen.

Temperatuurschommelingen
Extreme temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat verf uitzet en krimpt, wat de kleur kan beïnvloeden.

Chemische blootstelling
Verf kan in contact komen met verschillende chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen, die de kleurechtheid flink kunnen verminderen.

Het kiezen van kleurechte verf
Bij het kiezen van verf voor je project, is het van essentieel belang om op zoek te gaan naar producten die specifiek zijn ontworpen voor kleurechtheid. Hoewel deze verfsoorten over het algemeen iets duurder zijn dan standaardverf, leveren ze vaak de beste resultaten op en zorgen ze voor een langdurige houdbaarheid van de kleur. Het is ook raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen voor het juiste onderhoud van de verf, om de kleur ook in de wat verdere toekomst te behouden.

Conclusie

Kleurechtheid bij verf een cruciaal aspect om te overwegen bij elke schilderklus. Kleurechtheid beïnvloedt de esthetiek, duurzaamheid en kosten van het project. Door te kiezen voor kleurechte verf en deze op de juiste manier te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat de kleur van je project er jarenlang fris en levendig uitziet.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje