maandag 31 december 2012

Laminaat

Laminaat


Beeldhouwen en boetseren | Laminaat

Veel toegepast en niet alleen op de vloer

Wat is een laminaat eigenlijk?


Laminaat is een algemene term die wordt gebruikt om een materiaal te beschrijven dat bestaat uit meerdere lagen die met elkaar zijn verbonden. Dit verbinden wordt bijvoorbeeld gedaan door verlijming van de afzonderlijke lagen. Het doel daarvan is om uiteindelijk één enkel geheel te vormen. In een bredere context wordt "laminaat" gebruikt om te verwijzen naar elke constructie waarbij verschillende lagen van materialen met verschillende eigenschappen worden samengevoegd, zodat het eindproduct dat zo gevormd wordt kan profiteren van de kenmerken van elke individuele laag.

Meer dan vloerbedekking

Laminaatmaterialen kunnen in verschillende toepassingen worden gebruikt, even afgezien van de bekende en veel gebruikte soort vloerbedekking. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende laminaatmaterialen en hun verschillende toepassingen

Houtlaminaat
Houtlaminaat bestaat uit meerdere lagen dun gesneden hout, zeg maar een soort houtfineer die aan elkaar zijn gelijmd. Dit zogenaamde triplex of multiplex wordt vaak gebruikt in meubels, deuren en aanrechtbladen. Het is gemakkelijk te verwerken en behoorlijk sterk. Er zijn ook watervaste varianten van. De betere uitvoeringen zijn vaak behoorlijk duur. 

Laminaatplaat
Dit is een constructiemateriaal dat wordt gebruikt in de meubelindustrie, zoals in keukenkasten en werkbladen. Het bestaat uit een dunne houtvezelplaat, spaanplaat of MDF bedekt met een decoratieve laag die bijvoorbeeld van houtfineer of kunststoffolie is gemaakt. Daarover wordt dan nog een beschermende de toplaag aangebracht, vaak van een of andere kunststof.

Laminaatmaterialen in printen en fotografie
In drukwerk en fotografie wordt laminaat soms gebruikt om afdrukken te beschermen en te verfraaien. Dit kan worden gedaan door een dunne, transparante beschermende laag over een foto of een afdruk aan te brengen. De foto wordt er sterk van en zit goed beschermd voor exposities en dergelijke. 

Elektronische laminaten
In de elektronica-industrie worden laminaatmaterialen gebruikt voor het vervaardigen van printplaten. Deze bestaan uit lagen van glasvezel of andere materialen met koperbanen ertussen.

Isolatielaminaten
Laminaten worden ook gebruikt in de bouw- en isolatie-industrie om isolatiemateriaal met verschillende eigenschappen te creëren. Deze materialen kunnen worden gebruikt om thermische, geluids- of vochtisolatie te verbeteren.

Autoruiten
Kon vroeger een autoruit bij een steentje nog wel eens in duizenden stukjes uiteen vallen, tegenwoordig bestaat een autoruit ook uit lagen. Een steentje zal niet snel door alle lagen heen gaan en het blijft beperkt tot een relatief eenvoudig te repareren sterretje. 

Conclusie

Het concept van laminaat, waarbij lagen van verschillende materialen worden gecombineerd om bovengenoemde synergetische eigenschappen te bereiken, wordt breed toegepast in diverse industrieën en toepassingen. Laminaat biedt de mogelijkheid om materialen met verschillende eigenschappen te combineren om zo producten te produceren die aan specifieke eisen voldoen.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje