maandag 31 december 2012

Kwasten

Beeldhouwen en boetseren | Kwasten 


Let op, een kunstschilder gebruikt penselen


Waarom verven nog geen schilderen is


Noem het gereedschap van een kunstschilder geen kwast waarmee hij of zij aan het "verven" is. U zult zeer bedenkelijk worden bekeken en door de kunstschilder in het hoekje van artistieke onbenullen neergezet worden. Een schilder schildert en doet dat met penselen. En niet met kwasten. Maar kennen we de term kwasten dan niet in de beeldende kunst? Jazeker wel. Kwasten zijn essentiële gereedschappen voor zowel beeldhouwers als keramisten, hoewel ze op verschillende manieren worden gebruikt in deze twee disciplines. Maar waarom zijn kwasten dan zo belangrijk zijn voor deze groepen kunstenaars?

Kwasten


Beeldhouwers


Textuur en detail aanbrengen
Beeldhouwers gebruiken kwasten om textuur en details toe te voegen aan hun beeldhouwwerken. Door kwasten te gebruiken, kunnen ze fijne lijnen, groeven en andere details in het zachte materiaal aanbrengen, waardoor hun sculpturen realistischer en expressiever worden.

Polijsten en afwerken
Kwasten worden vaak gebruikt om de oppervlakken van beeldhouwwerken te polijsten en af te werken. Dit kan helpen om ruwe randen glad te maken en ongewenste oneffenheden te verwijderen.

Verf en patina
Beeldhouwers gebruiken ook kwasten om verf of patina aan te brengen op hun sculpturen. Hiermee kunnen ze kleur en diepte toevoegen aan het werk, waardoor het een extra laag van visuele aantrekkingskracht krijgt.

Keramisten


Glazuur aanbrengen
Een van de meest voorkomende toepassingen van kwasten in de keramiek is het aanbrengen van glazuur op kleipotten, schalen en andere keramische voorwerpen. Kwasten stellen keramisten in staat om de glazuur gelijkmatig en nauwkeurig aan te brengen, wat resulteert in een gladde, glanzende afwerking.

Decoratie
Naast glazuur kunnen keramisten kwasten gebruiken om decoratieve elementen aan hun keramische stukken toe te voegen. Dit omvat het schilderen van ontwerpen, het aanbrengen van patronen en het toevoegen van persoonlijke artistieke accenten. Hier komen we natuurlijk wel dichtbij het werkgebied van de penselen.

Reparatie
Kwasten zijn ook handig voor het repareren van keramische stukken. Keramiek kan barsten, chips of andere beschadigingen vertonen, en kwasten worden gebruikt om reparaties uit te voeren, waarbij dunne lagen glazuur of klei worden aangebracht om de schade te herstellen.

Materiaal en vorm

Synthetische kwasten zijn gemaakt van plantaardige vezels en zijn geschikt om pigmenten aan te brengen.  Platte kwasten van varkens- of paardenhaar kunnen worden gebruikt om glazuur, vernis, beits of verf aan te brengen.


Samenvatting

Kortom, kwasten zijn onmisbare gereedschappen voor beeldhouwers en keramisten, omdat ze de kunstenaars in staat stellen om textuur, details, afwerking, decoratieve elementen en reparaties aan hun creaties toe te voegen. Ze bieden een scala aan mogelijkheden voor creatieve expressie en dragen bij aan de esthetische kwaliteit van het uiteindelijke kunstwerk.



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje