maandag 31 december 2012

Kunstmatige veroudering

Kunstmatige veroudering

Beeldhouwen en boetseren | Kunstmatige veroudering

Het verleden nabootsen

Kunstmatige Veroudering van materialen in Beeldhouwkunst

Om nieuwe kunstwerken te laten passen in historische contexten of om een specifieke sfeer te creëren, maken kunstenaars en restaurateurs gebruik van een fascinerende techniek genaamd "kunstmatige veroudering" van materialen. Dit proces maakt gebruik van verschillende methoden om nieuwe materialen eruit te laten zien alsof ze door de tand des tijds zijn aangetast. Een techniek die bijvoorbeeld bij restauraties zeker nut en waarde heeft.

De noodzaak van kunstmatige veroudering in beeldhouwkunst

Waarom zouden kunstenaars of restaurateurs ervoor kiezen om materialen kunstmatig te verouderen? Er zijn verschillende redenen voor deze praktijk

Historische nauwkeurigheid bereiken

Kunstenaars willen soms dat hun nieuwe creaties eruitzien alsof ze uit een ander tijdperk komen. Dit is bijzonder belangrijk bij reconstructies of replica's van historische beeldhouwwerken.

Aanpassing aan de atmosferische omstandigheden

Beeldhouwwerken die buitenshuis worden tentoongesteld, worden vaak blootgesteld aan de elementen. Kunstmatige veroudering kan helpen bij het creëren van een verweerde uitstraling die in harmonie is met de omgeving.

Consolidering en (gedeeltelijke) restauratie

Restaurateurs kunnen kunstmatige veroudering gebruiken om gerestaureerde delen van een beeldhouwwerk naadloos te integreren met de originele delen.

Kunstzinnige expressie

Sommige kunstenaars willen de diepgang van de geschiedenis in hun werk benadrukken door nieuwe materialen er oud uit te laten zien.

Methoden voor kunstmatige veroudering

Er zijn verschillende methoden en technieken om materialen op een kunstmatige manier te verouderen in de beeldhouwkunst

Oxidatie
Door het blootstellen van metalen aan zuurstof en vocht ontstaat er oxidatie, wat kan leiden tot een verouderde patina. Dit proces kan worden versneld door zoutoplossingen of chemicaliën te gebruiken. Voorbeelden van natuurlijke oxidatie zijn roest op ijzer en het groen worden van koper op bijvoorbeeld kerktorens.

Veroudering van hout
Het verouderen van hout kan worden bereikt door middel van verschillende technieken, zoals beitsen, het gebruik van bleekmiddelen of het toepassen van speciaal daarvoor te krijgen loogoplossingen die het hout er verouderd en verweerd uit laten zien.

Patina op steen
Voor stenen beeldhouwwerken kan een patina worden gecreëerd door het aanbrengen van chemicaliën en pigmenten op het oppervlak, wat een verouderde uitstraling geeft.

Beschilderen en polijsten
Het gebruik van schildertechnieken en polijsten kan de kleur en textuur van beeldhouwwerken volledig veranderen, waardoor ze er ouder uitzien.

Verval en beschadigingen nabootsen
Kunstenaars en restaurateurs kunnen specifieke schade zoals scheuren, erosie en verkleuring simuleren om een realistische verouderde uitstraling te bereiken.

Ethiek en authenticiteit
Hoewel kunstmatige veroudering een waardevolle techniek is in de beeldhouwkunst, brengt het ook ethische overwegingen met zich mee. Er moet zorgvuldig worden afgewogen hoe ver men wil gaan om een beeldhouwwerk er oud uit te laten zien zonder de authenticiteit en integriteit ervan aan te tasten. Dit is vooral belangrijk bij historische stukken.

Conclusie
Kunstmatige veroudering is een boeiende kunstvorm op zich, die de beeldhouwer in staat stelt om de tijd te manipuleren en kunstwerken te creëren die zowel het verleden als het heden omarmen. Het is een subtiel proces dat een diepgaand begrip vereist van materialen, geschiedenis en esthetiek. Door kunstmatige veroudering kunnen kunstenaars en restaurateurs beeldhouwwerken maken die resoneren met de ziel en de verbeelding, en die de tand des tijds lijken te trotseren.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje