maandag 31 december 2012

Klopper

Beeldhouwen en boetseren | Klopper

Een echt ambachtelijk stuk gereedschap


Wat is een klopper?

Een klopper is een ambachtelijk stuk gereedschap dat vaak wordt gebruikt in houtbewerking en metaalbewerking om beitels en gutsen aan te drijven door achterop het handvat van die beitels en gutsen te slaan. De klopper is een essentieel instrument voor precisiewerk, omdat het de gebruiker in staat stelt om gecontroleerde kracht uit te oefenen. Zeker bij het bewerken van kwetsbare of kostbare materialen is dat van belang. 

Hoe ziet een klopper er uit?


Vorm
Een klopper heeft doorgaans een cilindrische vorm en is gemaakt van zwaar, massief hout. De uiteinden van de klopper zijn vaak afgerond om schade aan de beitel of guts te voorkomen. Kloppers werden oorspronkelijk van beukenhout of het sterkere pokhout gemaakt. Kloppers doen in zekere zin aan hamers denken.

klopper

Gewicht
Het gewicht van een klopper varieert. Meestal wordt hout gebruikt en dat is relatief licht materiaal, maar de klopper is meestal zwaar genoeg om voldoende slagkracht te leveren, zonder al te veel inspanning van de gebruiker. Het gewicht van de klopper kan variëren afhankelijk van het type werk dat moet worden uitgevoerd.

Handvat
Aan één uiteinde van de klopper is meestal een handvat bevestigd. Het handvat is ergonomisch ontworpen om comfortabel in de hand te liggen en een stevige grip te bieden. Soms is het handvat voorzien van een antislipcoating om de controle over het gereedschap te verbeteren.

Toepassing
De klopper wordt gebruikt door op de beitel of guts te slaan. De gebruiker kan de kracht en precisie van de slagen aanpassen door de positie en hoek van de klopper te veranderen. Het mag duidelijk zijn dat het werken met kloppers de nodige ervaring vereist. Het is een typisch ambachtelijk stuk gereedschap, dat echter in geen enkele timmerwerkplaats zal ontbreken. 

Veilig werken met de klopper

Bij het werken met een klopper is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende brillen en het zorgen voor een stabiele ondergrond. Dit helpt letsel en schade aan het gereedschap te voorkomen.

Voor veel creatieve werkzaamheden een onmisbaar gereedschap

Kloppers zijn waardevolle gereedschappen in ambachtelijke en professionele omgevingen, omdat ze de mogelijkheid bieden om nauwkeurig en gecontroleerd materiaal te verwijderen of vorm te geven. Ze zijn onmisbaar bij houtsnijwerk, beeldhouwen, metaalbewerking en andere vakgebieden waarbij beitels en gutsen worden gebruikt.






 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje