maandag 31 december 2012

Het gebruik van grog bij het boetseren

grog

Beeldhouwen en boetseren | Grog

Wat is grog?
"Grog" is een term die wordt gebruikt in de wereld van het boetseren en keramiek. De term "grog" verwijst naar fijngemalen, gedroogde klei die aan de gebruikte klei wordt toegevoegd om de textuur, stabiliteit en verwerkbaarheid van de klei te verbeteren. Grog kan worden gemaakt door klei te malen tot een fijne poederachtige consistentie en deze daarna te zeven om de onzuiverheden te verwijderen. Grog wordt vaak gemengd met verse klei, om de eigenschappen van de klei aan te passen aan de behoeften van de kunstenaar.

Grog wordt gebruikt om verschillende doelen te bereiken, zoals:

Vermindering van krimp bij drogen en bakken
Grog kan de krimp verminderen wanneer klei droogt en wordt gebakken, waardoor scheuren en vervormingen worden verminderd.

Grog versterkt klei
Grog verbetert de mechanische sterkte van klei, waardoor het minder vatbaar is voor breken tijdens het boetseren en bakken.

Textuur en stabiliteit verbeteren
Het toevoegen van grog aan klei kan de textuur verbeteren en de klei helpen zijn vorm te behouden terwijl je aan je boetseerproject werkt.

Kostenbesparing voor kunstenaars
Grog kan ook worden gebruikt om klei te verlengen, waardoor het voordeliger wordt voor kunstenaars.

De hoeveelheid grog die aan klei wordt toegevoegd, kan variëren afhankelijk van het beoogde resultaat en het type project. 

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje