maandag 31 december 2012

Dekkend

Beeldhouwen en boetseren | Dekkende afwerking 


Het belang van goed materiaal

In de wereld van de kunst zijn de materialen die de kunstenaar gebruikt voor hem van onschatbare waarde omdat ze voor een belangrijk deel het eindresultaat bepalen. Kunstenaars experimenteren daarom voortdurend met verschillende media om hun creatieve visie tot leven te brengen. 

Goede dekking is vaak van belang

Een van de meest essentiële aspecten van kunstmaterialen is hun dekking. De dekking is het vermogen van verf of een ander gebruikt medium om een oppervlak volledig te bedekken, zonder de onderliggende lagen door te laten schijnen. Laten we eens wat dekkende materialen in de kunst onderzoeken en enkele van de meest gebruikte dekkende materialen en technieken verkennen.

Waarom is dekking in de kunst van belang?

Dekkende materialen in de kunst zijn van vitaal belang om verschillende redenen. Allereerst stellen ze kunstenaars in staat om kleuren en vormen op een precieze en consistente manier weer te geven. Dekkende verven en media zorgen ervoor dat de kunstenaar de volledige controle heeft over de intensiteit en diepte van de kleuren op het doek of ander oppervlak. Dit is vooral belangrijk bij het creëren van realistische afbeeldingen of het overbrengen van specifieke emoties.

Meer vrijheid om te experimenteren

Ten tweede maken dekkende materialen het mogelijk om correcties aan te brengen en lagen over elkaar heen te schilderen zonder dat eerdere lagen doorschijnen. Dit geeft kunstenaars de vrijheid om te experimenteren en hun werk in de loop van de tijd te verfijnen.

Meest gebruikte dekkende materialen in de kunst

Olieverf
Olieverf staat bekend om zijn dekkende eigenschappen en rijke textuur. Kunstenaars zoals Rembrandt en Van Gogh maakten uitgebreid gebruik van olieverf om diepte en realisme in hun werken te creëren. Het is nog steeds populair. Opmerkelijk genoeg is nu ook olieverf op waterbasis dat geen schadelijke (volgens sommigen) ingrediënten heeft.

Acrylverf
Acrylverf is een populaire keuze vanwege zijn snelle droogtijd en veelzijdigheid. Acrylverf kan dik of transparant worden aangebracht, waardoor kunstenaars kunnen spelen met de mate van dekking.

Gouache
Gouache is een op water gebaseerde verf die buitengewoon dekkend is. Het wordt vaak gebruikt in illustratie en ontwerp vanwege zijn vermogen om heldere, vlakke kleurvlakken te creëren. Sommigen verwarren het met het veel goedkopere plakkaatverf, dat veel minder pigment bevat.

Inkt en aquarelverf
Hoewel inkt en aquarelverf vaak transparant worden gebruikt, kunnen ze worden opgebouwd om meer dekking te bieden. Door verschillende lagen inkt of verf aan te brengen, kunnen kunstenaars ook met deze transparante inkt en aquarelverf diepte en textuur bereiken.

Technieken voor het Gebruik van Dekkende Materialen

Impasto
Deze techniek houdt in dat de verf dik wordt aangebracht met penseelstreken of een paletmes. Dit creëert een gevoel van textuur en diepte op het doek.

Glaceren
Bij glaceren wordt een transparante laag verf over een droge onderlaag aangebracht om de kleuren te verzadigen en dekking te verbeteren.

Onderschildering
Dit is het proces waarbij een monochrome of gedempte laag verf wordt aangebracht als basislaag, voordat de kleurrijke lagen worden toegevoegd. Hierdoor kunnen kunstenaars de dekking geleidelijk aan opbouwen en waarden en contrast nauwkeurig beheersen.

Droge penselen
Bij deze techniek wordt een minimale hoeveelheid verf op een droge borstel aangebracht en vervolgens op het doek geveegd. Dit zorgt voor subtiele dekking en textuur.

Conclusie

Dekkende materialen in de kunst spelen een cruciale rol bij het tot stand brengen van expressie en diepte in kunstwerken. Kunstenaars hebben een scala aan media en technieken tot hun beschikking om de gewenste mate van dekking te bereiken en hun artistieke visie tot uiting te brengen. Of het nu gaat om het levendige palet van olieverf, de veelzijdigheid van acrylverf, of de rijke dekking van gouache, de keuze van materialen en technieken is een essentieel onderdeel van het creatieve proces in de kunstwereld. Door de juiste dekkende materialen te kiezen en technieken te beheersen, kunnen kunstenaars hun kunst tot leven brengen en hun verhaal vertellen. 


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje