maandag 31 december 2012

Werken met boren in de beeldhouwkunst

Beeldhouwen en boetseren | Boren

Wat verstaan we onder boren in de beeldhouwkunst

Boren is in de beeldhouwkunst de meest gebruikte techniek die vaak wordt gebruikt om gaten en mogelijke holtes in een sculptuur te creëren. De  techniek van het boren kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals hout, steen, metaal, keramiek en kunststof. Het boren kan in de beeldhouwkunst worden gebruikt voor zowel functionele (bijvoorbeeld montage van verschillende onderdelen of plaatsing op een poot) als esthetische doeleinden. We gebruiken het boren in de beeldhouwkunst voor:

Uitholling

Een veelvoorkomende toepassing van boren in de beeldhouwkunst is het uithollen van een sculptuur. Dit kan worden gedaan om het gewicht van het materiaal te verminderen, om een sculptuur hol te maken of om een specifiek ontwerp te realiseren. Bijvoorbeeld, in de traditionele houtbewerking worden boren vaak gebruikt om holtes te creëren in houten beeldhouwwerken.

Maken van details

Boren kan ook worden gebruikt voor het creëren van fijne details in een sculptuur. Kunstenaars kunnen er kleine gaatjes in boren om textuur, patronen of reliëf aan een werk toe te voegen. Deze vorm van boren kan een manier zijn om de visuele aantrekkingskracht van een sculptuur verder te vergroten.

Assemblage

In sommige gevallen kan het boren worden gebruikt om onderdelen van een sculptuur samen te voegen. Dit samenvoegen kan nodig zijn bij het werken met verschillende materialen die aan elkaar moeten worden bevestigd, zoals het bevestigen van metalen onderdelen aan een houten sculptuur. Ook bestaan sommige sculpturen uit delen die weer aan elkaar gemonteerd moeten worden

Vormgeving

Boren kan ook worden gebruikt om de vorm van een sculptuur aan te passen. Kunstenaars kunnen gaten boren om specifieke contouren of vormen te creëren die anders moeilijk met traditionele beeldhouwtechnieken te bereiken zouden zijn.

Materiaalkeuze

De keuze van de boormachine en de boortechniek is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Bijvoorbeeld, bij het werken met zachte materialen zoals klei, moeten meestal handmatige boorhulpmiddelen worden gebruikt. Maar bij het werken met harder materiaal zoals steen of metaal, zullen elektrische of pneumatische boormachines nodig zijn, voorzien van speciale boren die zijn afgestemd op het te boren materiaal.

Een precies werkje

Het is belangrijk op te merken dat boren in de beeldhouwkunst zorgvuldig moet worden uitgevoerd om schade aan het materiaal te voorkomen. Die ontstaat al snel en het boren wordt soms zelfs aan specialisten uitbesteed. En we willen natuurlijk ook het beoogde artistieke effect bereiken. Veel beeldhouwers besteden daarom veel tijd aan het plannen en voorbereiden van hun boorwerk om ervoor te zorgen dat het resultaat aan hun verwachtingen voldoet.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje