maandag 31 december 2012

Beitels

Beeldhouwen en boetseren | Beitels

Wat zijn beitels?

Beitels zijn gereedschappen die worden gebruikt voor het snijden, schaven, hakken of bewerken van materialen zoals hout, metaal, steen of kunststof. Zeker bij beeldhouwers komt het gebruik van verschillende soorten beitels voor. 

Hoe ziet een beitel er uit?

Beitels zijn vaak voorzien van een scherpe snijkant of een beitelvormige punt. Beitels worden meestal met de hand gehanteerd, hoewel er ook elektrische beitelgereedschappen beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kangohamer waarmee bijvoorbeeld tegels weg gehakt worden met een speciale beitel.

Enkele veelvoorkomende soorten beitels:


Houtbeitels
Deze beitels worden gebruikt om hout te bewerken. Ze hebben meestal een lange steel en een scherpe snijkant van gehard staal. Houtbewerkers gebruiken houtbeitels om hout te schaven, uitsparingen te maken, en artistiek houtsnijwerk te doen. Beitels worden soms gecombineerd met houten hamers om meer kracht te kunnen zetten.

Steenbeitels
Steenbeitels worden gebruikt om steen en metselwerk te bewerken. Ze hebben vaak een platte, beitelvormige punt en worden gebruikt om met behulp van een zware hamer of een vuist stenen te hakken, te bewerken of te vormen, bijvoorbeeld bij het maken van beeldhouwwerken of bij metselwerkprojecten. Steenbeitels zijn dus niet scherp zoals een houtbeitel dat wel is. 

Metaalbeitels
Deze beitels worden gebruikt voor het bewerken van metaal. Ze zijn stevig en hebben meestal een hardmetalen snijkant. Metaalbeitels worden vaak gebruikt voor het markeren, aftekenen of snijden van metaal. Een apart soort is de metaalbeitel die in een draaibank wordt gebruikt. 

Beitelachtige gereedschappen voor houtbewerking

Naast de standaard houtbeitels zijn er ook gespecialiseerde beitels zoals gutsen, mortisebeitels en sponningsbeitels. Al deze beitels zijn ontworpen voor specifieke houtbewerkingstaken.

Beitels en veiligheid

Het gebruik van beitels vereist vaardigheid en precisie, vooral bij hout- en steenbewerking, waar fouten moeilijk te herstellen zijn. Zeg maar gewoon ouderwets vakmanschap. Het is uitermate belangrijk om de juiste beitel voor de specifieke taak te gebruiken en om veiligheidsmaatregelen te nemen om verwondingen te voorkomen, zoals het dragen van oogbescherming en het zorgen voor een goede beitelsteun tijdens het gebruik.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje