maandag 31 december 2012

Asymmetrie in de kunst

Beeldhouwen en boetseren | Asymmetrie


De contexten van asymmetrie

Asymmetrie is een begrip dat in verschillende contexten en disciplines wordt gebruikt. En niet het minste in de beelden kunst. We gebruiken het begrip asymmetrie om te wijzen op vormen van ongelijkheid en onevenwichtigheid. Of in algemene zin het ontbreken van symmetrie. Het concept van asymmetrie is van groot belang in de wetenschap, kunst, filosofie en zelfs in het dagelijks leven. Asymmetrie helpt ons de complexiteit van de wereld om ons heen te begrijpen omdat veel mensen toch denken met symmetrie in het achterhoofd.

Asymmetrie in de natuurkunde

In de natuurkunde verwijst asymmetrie naar het gebrek aan symmetrie in de eigenschappen of gedrag van fysische systemen. Een bekend voorbeeld hiervan is de asymmetrie tussen materie en antimaterie in het universum, waarbij er veel meer materie is dan antimaterie. Deze asymmetrie is trouwens een van de grootste nog niet opgeloste mysteries in de moderne natuurkunde.


Asymmetrie in de biologie

In de biologie speelt asymmetrie een belangrijke rol in de studie van anatomie en genetica. Organismen vertonen vaak asymmetrische eigenschappen, zoals het feit dat het hart zich meestal aan de linkerkant van het lichaam bevindt. Genetische mutaties kunnen leiden tot asymmetrische ontwikkeling. Dit resulteert soms in aangeboren afwijkingen.

Asymmetrie in de kunst

In de kunst, waar we op dit weblog natuurlijk naar kijken, wordt asymmetrie vaak gebruikt om een vorm van spanning in een ontwerp te creëren. Kunstenaars kunnen asymmetrische composities gebruiken om het oog van de kijker te leiden. Ook kan het emotionele reacties van de kijker oproepen. Asymmetrische patronen en designs zijn overal om ons heen te vinden,. We zien ze vaak in de architectuur maar ook in mode en grafisch ontwerp zijn veel asymmetrische invloeden terug te vinden.

Asymmetrie bij beeldhouwen

Men spreekt bij het beeldhouwen, onderwerp van dit blog, van asymmetrie als twee zijden van een beeld verschillend van elkaar zijn en geen spiegelbeeld vormen of zelfs maar kunnen vormen.

Asymmetrie in de filosofie

In de filosofie kan asymmetrie worden toegepast op ethische vraagstukken, waarbij de morele verantwoordelijkheid van individuen en groepen wordt onderzocht. Sommige ethische theorieën benadrukken het belang van asymmetrische morele verplichtingen, waarbij individuen worden aangespoord om bepaalde acties te ondernemen vanwege ongelijke machtsverhoudingen of de gevolgen daarvan.

Asymmetrie is eigenlijk overal

In het dagelijks leven ervaren we de aanwezigheid van asymmetrie op vele manieren. Onze lichamen vertonen natuurlijke asymmetrieën, zoals de handigheid van onze handen. Je bent links of rechts. Maar niet allebei. Sociale en economische ongelijkheid is een ander voorbeeld van asymmetrie, waarbij sommige mensen meer middelen en kansen hebben dan anderen.

Asymmetrie is een concept dat diep geworteld is in de complexiteit van het leven en de wereld om ons heen. Het benadrukt het feit dat perfecte symmetrie zeldzaam is en dat ongelijkheid en variatie een essentieel kenmerk van onze realiteit zijn. Het bestuderen en begrijpen van asymmetrie helpt ons niet alleen om de wereld om ons heen beter te begrijpen, maar kan ook leiden tot nieuwe inzichten en ontdekkingen in wetenschap, kunst en filosofie.

Symmetrie

Het tegengestelde van asymmetrie is natuurlijk symmetrie. Daarbij is er altijd sprake van een soort denkbeeldige lijn die alles in twee delen splitst en waarbij beide delen elkaars spiegelbeeld vormen. Bij een perfecte symmetrie is alles dubbel aanwezig. In de natuur komt de perfecte symmetrie eigenlijk niet of nauwelijks voor. In de kunst en met name de architectuur en binnenhuisarchitectuur des te meer. 


Vrijwel volledige symmetrie


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje