maandag 31 december 2012

Afzettingsgesteente

Beeldhouwen en boetseren | Afzettingsgesteente

Afzettingsgesteente, ook wel sedimentair gesteente genoemd, is een van de drie belangrijkste typen gesteenten op aarde, naast stollingsgesteente en metamorf gesteente. Afzettingsgesteente is een steensoort die is ontstaan door de opeenhoping en samendrukking van allerlei naar de bodem gezakte sedimenten, die met name bestaan uit fragmenten van bestaande gesteenten, mineralen, organisch materiaal en zelfs chemische neerslag. 

Lithificatie

Deze sedimenten accumuleren in lagen over lange perioden van tijd en ondergaan dan lithificatie, het proces waarbij de losse sedimenten worden samengeperst en verhard tot gesteente. in de prehistorie. En dan met name in de vroeger laaggelegen gebieden waar zich grote hoeveelheden water als zeeën en meren bevonden. Maar het wil echter helemaal niet zeggen dat de huidige vindplaats van het afzettingsgesteente nog steeds laaggelegen is. Integendeel. Restanten van zeedieren, zoals allerlei fossielen worden gevonden op grote hoogte. Overigens kunnen ook processen als erosie, transport en, afzetting een rol spelen bij het vormingsproces. Deze processen kunnen vele miljoenen jaren in beslag nemen.

Diversiteit

Afzettingsgesteenten variëren sterk in samenstelling, textuur en kleur, afhankelijk van de oorsprong van de sedimenten en de omgevingsomstandigheden waarin ze werden afgezet. Voorbeelden van veelvoorkomende afzettingsgesteenten zijn zandsteen, mergel, schalie en, kalksteen. Al deze afzettingsgesteenten zijn vaak kalkachtig van aard. Dat maakt ze vrij zacht en dus gemakkelijk te bewerken.

Aanwezigheid van fossielen

Afzettingsgesteenten zijn vaak rijk aan fossielen omdat ze vaak in mariene en continentale omgevingen worden gevormd. Fossielen in sedimentaire gesteenten bieden waardevolle informatie over het verleden van het leven op aarde.

Milieugeschiedenis

Door het bestuderen van afzettingsgesteenten kunnen geologen inzicht krijgen in de geologische geschiedenis en veranderingen in het milieu op aarde. Ze kunnen informatie afleiden over oude klimaten, zeespiegelveranderingen en geologische gebeurtenissen.

Economisch belang

Verschillende economisch waardevolle hulpbronnen worden gewonnen uit afzettingsgesteenten, waaronder kolen (uit schalie), aardolie (uit oliehoudende sedimenten), zand en grind (uit zandsteen en conglomeraten), en zelfs drinkwater uit waterhoudende materialen die voorkomen in sedimentair gesteente.

Geweldig studiemateriaal

Het bestuderen van sedimentaire gesteenten helpt ons ook om inzicht te krijgen in hoe de aarde zich door de tijd heeft ontwikkeld en hoe verschillende geologische processen hebben bijgedragen aan de vorming van landschappen en de vorm van onze planeet.